Parodontologija

Parodontologija je veda dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni, to so bolezni podpornih zobnih struktur. Za več informacij se pozanimajte v podjetju Luxdental d.o.o.

Ko se ta bolezen pojavi, vas bo vaš izbrani zobozdravnik obvestiti in informatirati o boljši higieni ustne votline. Če se bodo pojavili resnejši znaki, bo zobozdravnik pričel z takojšnim zdravljenjem. Parodontologija je bolezen, kateri simptomi te bolezni so blagi, vendar jo lahko v zgodnji obliki pozdravimo. Paradontolog nas s svetovanjem glede skrbne higiene ustne votline pomaga preprečiti njeno napredovanje. Parodontološke nasvete pa najdete na njihovi spletni strani.

parodontologija

Glavni krivec za pareodontozo je kopičenje mehkih zobnih oblog, ob robu zobne korenine. Bakterije, ki se nabirajo na zobeh zaradi slabe ustne higiene, zobni kamen, slabi protetični nadomestki. A parodontoza je lahko tudi podedovana. Mehke zobne obloge se začne jo nabirati, kmalu pa postanejo trde, te pa lahko odstrani le zobozdravnik ali pa ustni higienik. Če tega ne storimo pa nam lahko pomaga samo še parodontolog. Ker so simptomi blagi, se ljudje pogosto ne zavedajo, da imajo opravka z parodontozo. Ta se razvija tako dolgo razvija, dokler za pacienta skoraj ni prepozno. Parodontologija zdravi prve znake parodontologije, ki so krvavenje dlesni ob ščetkanju/nitkanju, dlesni postajajo rožnate, izteka se gnoj, zobje postanejo na videz daljši, ker dlesni začnejo odstopati od zob, majavi zobje, slab zadah/okus ali, če zobje lezejo nazaj. Če najdte večino teh simptomov je pametno da to nadzirate in obvestite parodontologa, ki vas bo brezplačno naročil na specialistični pregled brez čakanja, na koncu pa se bosta še posvetovala o nadaljnjih korakih. Parodontologija navaja, da je parodontologijo mogoče pozdraviti, a mora pacient sodelovati z zobozdravnikom in se držati navodil, ki vam jih da parodontolog. Parodontologa lahko obiščete v Ljubljani, Krškem in Mariboru, za dodatne informacije in vprašanje obiščite njihovo spletno stran.