Robidnice za boljši imunski sistem

Ko se končuje poletje, lahko ljudje že nabiramo sladke robidnice. Te se nahajajo na pravi ali navadni robidi. Robida namreč izhaja iz roda imenovanega Rubus. So temno modre barve in spadajo pod gozdne sadeže. V kulinariki so vsestransko uporabne, lahko pa jih jemo tudi surove. Robidnice imajo obilico zdravilnih učinkov, jedli pa so jih že pred tisočletji. Vsekakor takrat še niso poznali vseh njihovih blagodejnih sestavin, vendar so bile ravno tako zdrave. Robida namreč spada med jagodičevje, vsebujejo pa veliko antioksidantov. Je odlična za preventivno jemanje proti raku.

robidnice

Pravijo tudi, da robidnice ubijajo proste radikale. Kislina, ki jo vsebujejo, zavirajo rast tkiva, hkrati pa krepi ožilje in naše srce. Prav tako preprečujejo nastanek krvnih strdkov ali holesterola. Krepijo stene žil in vezivno tkivo. Ker vsebujejo antioksidante tudi preprečujejo staranje kože. Med drugim vsebujejo veliko vitamina C, ki krepi naš imunski sistem in izboljša splošno počutje posameznika. Robidnice zavirajo rast kožnih tumorjev, raka v pljučih in na splošno rakavih celic. Imajo bogato vsebnost kalija, magnezija, železa in fosforja. Primerne so za ljudi, ki imajo slabo kri. Zrele robide imajo tudi še veliko drugih vitaminov, fenilov, rudnin in podobnih snovi. Vsekakor znajo poskrbeti za naše telo in imunski sistem. Odlične so tudi pri zamrzovanju, recimo v kolikor jih nabirate avgusta ali septembra, jih lahko zamrznete in prav tako bodo odlične za kasnejšo uporabo. Robidnice so pa vsekakor najbolj optimalno delujejo na telo v času nabiranja, ker so najboljše v svojem naravnem okolju. Stebla imajo sicer nazobčano, zato pazite, ker jo možnost, da se opraskate. Tudi v zimskem času se prileže ta bogat vir vitamina C. Manj zrele robidnice prav tako dobro vplivajo na nas, vendar znajo biti malce kisle. V tem primeru jih lahko sladkate s sladkorjem ali pa z medom. Vsekakor je dobro, da so kar se da zrele.

Robidnice za boljši imunski sistem
Oceni zgornjo objavo