Meni Zapri

Kako ohranjati moto gume?

moto gumeZa naša vozila je zelo pomembno kakšne pnevmatike izberemo. V večini je to najbolj pomembno zaradi oprijema in posledično tudi varnosti. Prav tako pa je tudi pri naših motorjih pomembno, da izberemo prave pnevmatike. Moto gume so pri motorju edina točka, kjer se motor cestišča dejansko dotika.

Moto gume izdeluje kar nekaj zelo kvalitetnih proizvajalcev gum kot so Dunlop, Michelin, Goodyear in še veliko drugih. V večini se vse med sabo razlikujejo po materialu, kakovosti, tudi po tem za kakšno vožnjo jih bomo uporabljali in pa seveda tudi po ceni. Ko imamo namen, da bi za svoj motor kupili nove moto gume moramo upoštevati, kakšno težo ima naš motor in pa tudi v kateri hitrostni razred spada. Če ob nakupu ne bomo tega upoštevali se lahko zgodi, da se bodo pnevmatike hitreje obrabljale in pa pri preveliki hitrosti ne bodo zdržale, posledično pa se lahko zgodi tudi nesreča. Zelo pomembno je da velikokrat tudi preverimo tlak v pnevmatikah. Če to ne pregledujemo redno se lahko zgodi, da se zaradi nizkega tlaka ali pa previsokega moto gume tudi nepravilno in včasih tudi prehitro obrabijo. Pri previsokem tlaku pa se velikokrat lahko tudi zgodi, večinoma v poletnih časih, da pnevmatiko enostavno raznese zato moramo biti tudi na to zelo pozorni.

Poleg tega pa moramo biti tudi pozorni kako se naše moto gume obrabljajo in pregledati razne poškodbe. Če se ne obrabljajo enakomerno po vseh straneh je priporočljivo, da naše pnevmatike zamenjamo. Kot smo omenili je tudi pomembno, da smo pozorni na razne poškodbe. Na cestišču je veliko nevarnih predmetov, ki lahko moto gume poškodujejo kot so žeblji, steklo, celo majhni kamenčki. Verjetno se vsi strinjate, da bi bilo zelo neprijetno, da bi se odpravili na kakšne daljši izlet z motorjem in šele čez čas opazili, da je v naše moto gume zašel košček žeblja. Menjava bi bila nekako skoraj ne mogoča saj rezervnih s sabo nimamo zato le večkrat preglejte v kakšnem stanju so vaše pnevmatike.