Meni Zapri

Granulom lahko povzroči kar nekaj neprijetnosti

granulom

Ste se že kdaj soočili z granulomom? Če se še niste, imate srečo, saj je to res boleča in zahrbtna težava, ki marsikomu povzroča veliko neprijetnosti in bolečin. Zato redno obiskujte zobozdravnika, ki bo lahko še pravočasno opazil kakršnekoli težave in jih pozdravil, preden pride do hujših težav z zobmi.

Granulom je vnetje tkiva v korenu zoba. Gre za gnojno cisto, ki se nabira že dlje časa, vidna pa je šele, ko se na dlesni pojavi mehko tkivo polno gnoja. Po domače povedano granulom nastane, če se vnetje zobnega živca razširi še na obzobno tkivo. Vsak zob v ustni votlini ima enega ali več zobnih kanalov, ki segajo vse do korenin in se odpirajo v kosti v čeljust. Ti kanali vsebujejo tudi živce, ki oživčujejo zob. Preko teh živcev se vnetje iz ustne votline širi in doseže odprtino na koncu korenine. Ko vnetje prestopi to odprtino pride do granuloma in do bolečin v zobu.

Do granuloma najpogosteje pride, če ste imeli karies in ni bil zdravljen. Možnih pa je seveda še več vzrokov, kot na primer zobozdravstvene težave, poškodbe mehkih tkiv in čeljusti, malomarnost zobozdravnika, pa vse do drugih težav, ki prvotno niso povezane z zobmi, kot na primer nenadna sprememba vremenskih razmer, prehlad, psihični šok, prevelik psihološki napor in podobno.

Granulomu se lahko izognete s preventivo, kar pomeni, da redno skrbite za svoje zobe, obiskujete zobozdravnika in ob kakršnikoli spremembi ali težavi ne odlašate z obiskom zobozdravnika, saj se nobena stvar ne pozdravi sama od sebe, sploh pa ne zobje. Granulom je mogoče pozdraviti tako, da se odstrani živec in se kanale napolni z zdravilom. Na ta način se očisti korenine zobe in prepreči nadaljnje infekcije. Obstaja pa še kirurška metoda, kjer se korenine odstrani ali se celo izpuli zob, a to je res skrajna metoda, ki pride v poštev, ko vse drugo ni več mogoče.