Meni Zapri

Cynar vsebuje kar 13 sestavin

cynar

Koliko alkohola na leto popijete in katere vrste prednjačijo pri vas – vino, pivo, žgane pijače, morda kaj tretjega? Obiščite spletno stran https://www.drinx.si/grencice?filter=341, kjer boste izvedeli vse o cynarju – če ga še niste poizkusili, je morda to odlična priložnost, da razširite svoj nabor alkoholnih pijač.

Ljudje imamo različne okuse, zato vsaka pijača ne paše vsakemu – nekateri sploh nikoli ne pijejo alkoholnih pijač (ker jim te povzročajo zdravstvene težave, ker verjamejo, da si s tem uničujejo telo, jim alkohol enostavno ni dober itd.), spet drugi pa z velikim veseljem popijejo kozarček ali dva. A tudi med ljubitelji alkoholnih pijač so razlike – eni prisegajo zgolj na vino ali pivo, spet drugi pijejo zgolj žgane pijače, tretjim pa ni važno, kaj pijejo, da je le alkohol. Tokrat se posvetimo cynarju.

Cynar izvira iz Italije, gre pa za liker iz artičoke in različnih zelišč. Natančnega recepta za to grenčico ne poznamo, vemo le, da je sestavljen iz kar 13-ih rastlin in zelišč, vsekakor pa je osnova artičoka. Ravno po artičoki je ta alkoholna pijača tudi dobila ime – činarin je ena izmed sestavin artičoke, ki cynarju daje prepoznaven okus, Cynar Scolymus pa je latinsko ime za artičoko. Cynar boste prepoznali po njegovem značilnem sladko-grenkem okusu, ponudite pa ga lahko kot aperitiv, pijačo po jedi ali pa ga zmešate z drugimi pijačami – priljubljena je kombinacija cynarja s kolo, tonikom ter ostalimi pijačami, ki imajo mehurčke, najdete pa ga tudi v več koktejlih. Pri nekaterih ljudeh je cynar zlasti priljubljen zato, ker vsebuje nekoliko manj alkohola od ostalih pijač – ima namreč le 16,5 % stopnjo alkohola, pa še malce grenkega okusa je.

S pitjem cynarja poskrbite tudi za svoje zdravje, saj ima artičoka veliko zdravilnih učinkovin, recimo pospešuje vašo prebavo. Tako kot vse alkoholne pijače, morate tudi cynar piti v zmernih količinah, sicer si boste le škodili, pijani pa tudi ne smete sesti za volan.