Meni Zapri

Vneto grlo – preverite, kako si lahko pomagate sami?

vneto grlo

V hladnejšem delu leta nas večkrat preseneti vneto grlo – kako si pomagati, se vedno znova sprašujemo. Zdaj boste dobili odgovor na to zelo pogosto vprašanje. Povejmo najprej, da vneto grlo povezujemo z različnimi simptomi. Najpogostejši simptomi so: neprijetno skelenje in praskanje v žrelu, pekoče in boleče požiranje, izsušenost grla in žrela, oteklina in vnetje sluznice ter bolečine pri govorjenju, lahko tudi hripavost.

vneto grlo
Vneto grlo lahko povzročijo virusi ali bakterije.

Vneto grlo ali vnetje žrela?
V resnici govorimo o bolečinah v žrelu, a najpogosteje je v uporabi izraz »boleče grlo«. Vneto žrelo spremlja pekoča bolečina pri požiranju, pri vnetem grlu pa poleg bolečin še hripav glas. Pekoče žrelo je lahko znak okužbe z različnimi virusi prehlada ali kakšne druge infekcijske bolezni.

Vneto grlo – akutno ali kronično
Akutno vnetje je lahko kataralno – povzročajo ga virusi ali gnojno – povzročijo ga bakterije. Kataralno vnetje spremljajo bolečine v grlu in občutek suhe žrelne sluznice. Posledično bolnik težko požira, lahko ima zmerno zvišano telesno temperaturo, se slabše počuti, sili ga na kašelj. Pri gnojnem vnetju pa so bolnikove težave precej hujše in zato je potreben obisk zdravnika.

Vzroki za vneto grlo
Vneto grlo kaže na oslabljen obrambni mehanizem telesa, pogost stik s prehlajenimi osebami, preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem. Vzrok so lahko tudi razdraženost dihal zaradi na primer kajenja, velike prašnosti ali presuhega zraka v prostorih, kjer se zadržujete večino časa v dnevu.

Kako nad vneto grlo z domačo lekarno?
Zdravljenje kataralnega vnetja vnetega grla naj bo usmerjeno predvsem na lajšanje bolnikovih težav. Nikar ne pozabite, da imate na voljo naravna zdravila, ki organizmu pomagajo po mnogo sprejemljivejši poti, kot močna zdravila. V takem primeru posezite na primer po islandskem in gozdnem lišaju, smrekovih vršičkih in žajblju. Pomagate si lahko tudi z zeliščnimi čaji, grgranjem slane vode ali Molkosano v tekočini, tudi med in propolis pomagata odpraviti vneto grlo.