Toplice so poznali že stari Rimljani in Grki

Grki so že v starih časih oz. že kar precej let pred našim štetjem poznali različne kopalne navade in načine, saj so že takrat uporabljali umivalnike in kopalne kadi kot jih še dan današnji uporabljajo vse boljše toplice in ki jih najdemo tudi v domači uporabi ter kakršne večina ljudi uporablja praktično vsak dan. Toplice, kot jih poznamo danes, so naslednice že takrat znanim javnim krajem s tuši in kopelmi za osebno higieno in sprostitev. Najbolj pomembno odkritje, zaradi česar se termam reče toplice, pa so termalni vrelci, za katere so bili že tedaj prepričani, da blagodejno in zdravilno učinkujejo na človeško telo in organizem ter so se zato z velikim veseljem namakali v teh vrelcih ter pili termalno vodo.
toplice

Toplice še danes izvajajo parno kopanje, ki so ga kot prvi izvajali stari Rimljani v svojih javnih kopelih in krajih za skupno tuširanje

Prvi predpogoj za parno kopanje so vsekakor termalni vrelci, zato morajo biti toplice zgrajene na območju, ki je bogato s takšnimi vrelci, saj sicer ni mogoče izvajati parnega kopanja, ki pa je osnova za vsake toplice. S takšnim kopanjem, ki so ga kot prvi spoznali stari Rimljani, se namreč očistijo kožne pore, s čimer se preprečujejo in / ali zdravijo najrazličnejše kožne bolezni ter tudi alergijske in druge kužne bolezni. V nadaljevanju so rimljanski premožneži zelo uživali tudi v kopanju v ledeno mrzli vodi in takoj zatem tudi v vroči vodi, zato so v vsake svoje toplice dali narediti tako imenovano »mrzlo sobo« in takoj poleg nje tudi »vročo sobo«, saj so na svoji koži preizkusili, da takšno kopanje dejansko dobro vpliva na človeško telo in organizem.

Marsikatere sodobne toplice jih še danes posnemajo, saj je bilo dokazano, da so imeli stari Rimljani prav, da prav tak način kopanja naredi največ koristi človeškemu telesu. Namreč, ugotovljeno je bilo, da mrzla voda odpira kožne pore, vroča pa jih nato očisti tudi pod povrhnjico, zaradi česar se veliko bolj učinkovito preprečujejo različne kožne bolezni. Zaradi tega je dejstvo, da je zelo pametno, če bi vsak človek toplice obiskal vsaj enkrat do dvakrat letno, saj strokovnjaki priporočajo, da naj bi se temeljito čiščenje kožnih por izvajalo vsako pomlad in jesen.

Toplice so poznali že stari Rimljani in Grki
Oceni zgornjo objavo