Bolezni dlesni, ki jih ne smemo ignorirati

Zdrave dlesni so tiste, ki so čvrste na otip in svetle rožnate barve. V kolikor so vaše dlesni kakorkoli drugačne, kot rožnate in čvrste, potem to pomeni, da je nekaj narobe. Dlesni nam namreč zelo hitro začnejo sporočati, da nekaj ni v redu. Ko je z dlesnimi nekaj narobe, te težavo sporočajo na način, da spremenijo svojo barvo in obliko. Kateri so torej tisti simptomi dlesni, ki vam sporočajo, da je čas, da obiščete zdravnika? Obisk zobozdravnika je priporočljiv, ko so dlesni krvaveče, boleče, otečene, vnete in ko opazite odmik dlesni. Ponavadi je razlog, da do tega pride, v neprimerni higieni ustne votline, različnih hormonskih neravnovesjih, slabih dnevnih razvadah (npr. kajenje), sladkorna bolezen, uporaba različnih zdravil. Določene bolezni dlesni pa so lahko tudi dedne. Vse to lahko privede do poslabšanja dlesni in tudi do bolezni dlesni.

Pojav krvavečih dlesni imajo nekateri za samoumevno, vendar temu ni tako. Gre za pomembno opozorilo, da prihaja do vnetja dlesni. To pa lahko privede tudi do resnejših težav, kot je na primer parodontoza. Zato je obvezno, da ko zasledite krvaveče dlesni, obiščete svojega zobozdravnika. Tudi odmik dlesni lahko privede do resnih težav, kot so izguba opore zoba in razgaljene korenine, zato tudi tega simptoma ne smete jemati tako zlahka. Razlogi za odmik dlesni pa lahko pripišemo premočnemu ščetkanju in nepravilnemu položaju zob.

Preventiva pred bolezni dlesni pa je zagotovo dobra ustan higiena, zmanjšanje konzumiranja različne predelane hrane in sladkorja. Pod dobro ustno higieno predvsem štejemo ščetkanje in umivanje zob dvakrat dnevno, nitkanje zob in redno obiskovanje zobozdravnikov. Če morda s svojim trenutnim zobozdravnikom niste zadovoljni ali pa še nimate svojega zobozdravnika, vam bodo pri Doktor A1 svetovali izbrati vašega ustreznega zobozdravnika. Izbirate lahko med široko ponudbo strokovnih in zanesljivih zobozdravnikov in Slovenije in Hrvaške. Zagotovijo pa vam tudi brezplačni prvi pregled in 20 % popust. Na njihovi spletni strani lahko tudi pošljete povpraševanje in tako z njimi stopite v stik že danes.