Meni Zapri

Zanimivi koledar

Vsi se zavedamo kako pomemben je novi koledar. Brez njega bi bili popolnoma izgubljeni, ne bi vedeli kateri dan je ali celo v katerem letu smo. Vsekakor bi ne obstajanje tako pomembne stvari kot je koledar v naša življenja prineslo veliko zmešnjave. Vendar pa obstaja veliko različnih koledarjev. Nekateri so bolj pomembni (na primer koledar dni, tednov, mesecev in let), drugi manj oziroma za nekatere manj, za druge več (setveni, koledar svetnikov, …).

koledar

Za bodoče mamice (in morda tudi očke in preveč vsiljive babice in dedke) pa je zagotovo najbolj zanimiv kitajski koledar, s katerim lahko ugotovite spol bodočega otročička (torej preden ga lahko ugotovi katera koli od preostalih znanstveno preverjenih metod). Kitajski koledar so odkrili v neki grobnici, seveda na Kitajskem, danes pa ga najdete razstavljenega v Pekinškem inštitutu znanosti. Star naj bi bil že vsaj 700 let.

Kitajci so mnenja, da je uporaba tega koledarja za zahodni svet kar precej zakomplicirana, saj smo navajeni na hitre in praktične metode, kar pa ta koledar ne nudi. Namreč pravilen rezultat lahko dobite le, če upoštevate lunarno starost bodoče mamice, kar pa seveda ni preprosto, saj v vsakdanjem življenju ravno ne štejemo svojih let po lunarnem sistemu. No, ko pa ugotovite pravo lunarno starost (zagotovo obstaja kje kakšen koledar na to temo), pa je že bolj enostavno. Vse, kar morate storiti je da izračunate materino starost na dan spočetja otroka in preverite v kitajski koledar ali je na poti fantek ali punčka. Ko pa smo že ravno na Kitajskem pa lahko sproti preverite še kaj bo vaš otrok po kitajskem horoskopu. Seveda obstaja tudi koledar za tovrstne ugotovitve. Za razliko od horoskopa, ki smo ga vajeni, se kitajski horoskop ravna po letu rojstva, ne pa mesecu. Prav tako vas bodo morda presenetili horoskopi znaki, ki jih premore kitajski koledar (zmaj, podgana, prašič, …).