Solarna elektrarna – ali se naj odločim zanjo?

Sončna energija je pomemben vir energije na Zemlji. Z njo povezana solarna elektrarna pa je pomemben člen pri ustvarjanju okoljsko bolj čiste električne energije, ki postaja pomemben del evropske zakonodaje in politike.

Solarna elektrarna in ustreznost izbire

Prepričani smo, da ste se že znašli na pragu dileme – ali bi bilo smiselno na moj objekt postaviti sončno elektrarno? Odgovora na to vprašanje, vam seveda ne morem dati, saj gre za vašo odločitev. Ta je v osnovi odvisna od vaših finančnih zmožnosti vložka v investicijo, pa tudi drugih dejavnikov, ki med drugim vplivajo tako na ceno kot izkoristek solarne elektrarne.

Solarna elektrarna je vse bolj priljubljen način vlaganja v električno prihodnost lastnega doma, pa tudi družbe. Solarna energija predstavlja zelen vir energije, saj izrablja na Zemlji neomejen vir energije – Sonce. Ko energije Sonca ne bo več, tudi oblik življenja kot jih poznamo danes ne bo več.

 

solarna elektrarna

 

Solarna elektrarna predstavlja ustrezno izbiro za lastnike objektov, ki imajo strehe objektov konstrukcijsko dovolj močne, da zmorejo prenesti dodatne obremenitve. Pri tem je smiselno poudariti, da v primeru novogradenj o možnostih namestitev sončnih panelov razmišljate vnaprej. Te vrste elektrarn so zlasti primerne za sončno izpostavljene lege, ki so večino časa izpostavljene sončni svetlobi.

Na ceno solarne elektrarne bo pomembno vplivala velikost želene elektrarne – večja kot je elektrarna, več energije proizvede (seveda v odvisnosti od vremenskih pogojev), hkrati pa zahteva večje število panelov, kar se odraža v večji začetni investiciji. Pri izbiri ne varčujte na materialih iz katerih so zgrajeni sončni paneli, saj boste le s kakovostnimi in trpežnimi materiali dosegli dolgo življenjsko dobo panelov. Pri tem seveda ne pozabite niti na redno vzdrževanje – čeprav dež opravi svoj del čiščenja, je redno čiščenje panelov tisto, ki poskrbi, da je izkoristek vaše domače elektrarne še večji.

Namesto zaključka

Evropska zakonodaja postaja vse bolj omejujoča in zahteva povečanje zelenih virov energije ter večjo trajnost njene izrabe. Pri tem je ključno zavedanje, da bomo cene višjih energentov plačali potrošniki sami. In to kmalu. Z investicijo v sončno energijo, boste največjo uslugo naredili sebi. Danes za prihodnost.