Meni Zapri

RSV je virus, ki kraljuje pozimi

RSV

RSV je kratka oznaka za respiratorni sincicijski virus. Pogosta okužba z RSV je v hladnih mesecih, ko je ta virus najbolj dejaven. Strokovnjaki pravijo, da je ta virus največkrat vzrok za prehlade in bronhitise. Velikokrat zbolijo prav otroci. Dojenčki do drugega leta se skoraj vsi vsaj enkrat okužijo s tem virusom. Zato je dobro  vedeti, kako se da pred njim zaščiti. Najbolj glavno je, da je prehrana mame in dojenčka pravilna, to pa pomeni, da naj ne uživa preveč sladkorjev, mesa in naj se odreče mlečnim izdelkom živalskega izvora in naj se pretežno prehranjuje rastlinsko.

RSV

RSV virus povzroča prehlade in se najprej kaže kot rahel prehlad, kasneje se lahko razširi po telesu in se malo tudi zakomplicira. Imeli boste povišano temperaturo, kar je normalno, ker tako telo kuri viruse ter se naravno brani pred njimi. Teklo vam bo iz nosu, lahko tudi kašljate. To so blage oblike RSV okužbe.

Pri težjih oblikah RSV se pojavi kašelj, ki ne preneha. Človek lahko hitro in sunkovito diha. Ker se telo bori proti vsiljivcu, potem boste lahko zaspani in nezainteresirani, veliko boste spali, da se telo lahko renovira, kar je dobro. Lahko se pojavi apatičnost. Tudi potreba po hrani in pijači ne bo velika, ker ste verjeno jedli nekaj narobe, drugače virus ne bi bil močnejši od vašega obrambnega mehanizma. Včasih lahko ustnice in nohti pomodrijo, kar kaže na pomanjkanje kisika v krvi.

Samo okrevanje s pravilno prehrano je lahko hitro, drugače pa traja tudi tri tedne in posledice so lahko še mesec ali dva od prenehanja bolezni. Kako boste bolezen prenesli je povsem odvisno od tega, kako čisto ali zapacano je vaše telo s napačno hrano oziroma kakšne so vaše prehranske navade.

Ta virus se hitro prenaša, zato bodite odporni, skrbite za svoj zdravje in se izogibajte zaprtih prostorov z veliko ljudmi ter si umivajte roke in grgrajte timijanovo tinkturo, ki ubija viruse.