Meni Zapri

Tapkanje kot rešitev v boju proti duševni stiski

tapkanje

Duševnost je v sodobnem svetu tema, ki se jih pogosto posvečamo in ji namenjamo pozornost, kljub temu pa se število posameznikov, ki prehajajo skozi obdobja duševnih stisk nenehno povečuje. K temu močno prispeva hiter tempo življenja, ki posameznika v sicer veliki družbi, na nek način izolira in prisili k občutkom osamljenosti, nemoči in vdanosti v usodo. Tapkanje je sodobna tehnika s pomočjo katere lahko uspešno odpravljamo duševne stiske posameznika, ki so se nabirale v njegovem življenju. Več o tapkanju na eft.si in nadaljevanju.

Kaj so duševne stiske?

Duševne stiske pogosto opredelimo, kar kot bolezen sodobnega časa. Ljudje, ki se soočajo z duševnimi stiskami se soočajo s težavami, ki vplivajo na različna področja njihovega življenja in funkcioniranja – vključno z razmišljanjem, čustvovanjem in vedenjem. Izraz duševne stiske se nanaša na širok nabor duševnih stanj, kamor sodijo anksioznost, depresija in celo shizofrenija.

 

Tapkanje je rešitev v boju proti duševnim stiskam.

 

Kaj je EFP terapija oziroma tapkanje?

EFP (angleško emotion focused terapy) predstavlja terapevtski pristop, ki temelji na predpostavki, da so za našo identiteto ključna čustva, ki vplivajo na naše izbire in odločitve. Težave na področju čustvenega zavedanja in nepriznavanje neprijetnih čustev pa na osnovi teh predpostavk vodijo v škodo – to je duševne stiske.

Osnovna izhodišča torej segajo na področju negativnih čustev, ki jih opredelimo kot neke vrste blokad v našem telesu. Pri soočanju in odpravljanju teh blokad nam lahko pomaga tapkanje. Gre za tehniko, ki izhaja iz akupunkture. Stimulacija akupunkturnih točk spodbudi odpravo blokad na način, da si v glavi med terapijo zamislimo neprijetne dogodke, ki predstavljajo blokado na naši življenjski poti. Med terapijo nato s stimulacijo akupunkturnih točk te blokade odstranimo.

Tapkanje je primerna tehnika za odpravo različnih duševnih stanj, vključno z depresijo. Tudi ta namreč običajno izhaja iz kopičenja stresnih dogodkov, ki jih skušamo potlačiti globoko v svojo notranjost. Cilj terapije je, da lahko oseba o stresnem dogodku (na primer smrti bližnjega) spregovori brez negativnih čustev, s tem pa pridobi večjo samozavest in postane bolj pozitivno naravnana.

Tehniko izvajajo usposobljeni strokovnjaki, pomembno pa je, da jih, v primeru, da se soočate z duševnimi stiskami, čim prej kontaktirate in skupaj poiščete svetlejšo življenjsko pot.