Sodobni avtosedeži

AvtosedežiAvtosedeži so varnostni element vsakega vozila, v katerem se prevažajo osebe mlajše od 12 let in v višino merijo manj kot 1,5 m.

Avtosedeži so se razvijali skozi dolgo obdobje dolgo več kot osem desetletji. Varnost je bila v tistih časih še v povojih, razumeli so jo bistveno drugače, kot jo razumemo danes. Varnost v prometu je bila takrat pogojena z bistveno manj osebnimi in drugih vozil na motorni pogon v prometu, ter bistveno manjšimi hitrostmi. Temu primero je bila vožnja otroka manj pogosta kot danes, varnostne zahteve so bile na bistveno manjši zahtevnostni stopnji. Takrat je bil velik napredek, da so se avtosedeži pojavili v vozilih, kot namenski sedeži za manjše potnike. Večji varnosti v prid in boljšemu udobju otrok so takrat zadostil avtosedeži tako, da je bil otrok nameščen v višini, ki je vozniku omogočala nadzor nad njim. Voznik se je na ta način lahko bistveno bolj posvetil dogajanju v prometu, hkrati pa je lahko nadzoroval otroka. Kar je bilo bistveno bolje in bolj varno, kot, da se je moral obračati, če je hotel opazovati kaj se dogaja z otrokom, ter v tem času jasno ni mogel nadzirati dogajanja v prometu. Napredek je sledil v nekaj desetletjih. Narekoval ga je povečan promet na cesti, tudi hitrosti prometa so se začele zviševati. Povečan promet na cesti je bil posledica večje dostopnosti osebnih avtomobilov. Ljudje so bolj množično kupovali avtomobile, ki so bili hitrejši, hkrati pa so bili kupci z avtomobili še neizkušeni. Zato so mnoge nesreče narekovale izboljšanje varnosti. Izboljšanje varnosti se je doseglo z mnogimi zakonskimi predpisi in določili ter večjo varnostjo avtomobilov. Avtosedeži so temu primerno kmalu dobili večje varnostne zahteve. Pomembna pridobitev je bil varnostni pas, ter sama struktura in zgradba. S tem so bile začrtane osnovne smernice zahtev in razvoja za prihodnje generacije. Varnostni pas je, podobno kot tisti za odrasle potnike, preprečeval posledice pojemka, ki so se zgodil med nesrečo. Struktura pa je omogočala blaženje sil pojemka.

Danes sodobni avtosedeži vse te osnove nadgrajujejo z mnogimi spremembami. Pomembna pridobitev je uvedba razredov, ki se prilagajajo otrokovi starosti, velikosti in teži. Poleg tega so glede na predhodnike poudarjeni varnostni elementi, ki nudijo boljšo zaščito izpostavljenih delov. Proizvajalci nudijo tudi veliko vrsto možnosti individualne prilagoditve. Individualna prilagoditev je pomembna za samo varnost otroka, kot tudi boljšo in kakovostnejšo uporabo v času prevoza otroka.

Avtosedeži so pomemben in obvezen del vsakega vozila, v katerem se prevažajo otroci.