Meni Zapri

Semena – paprika bo v izobilju obrodila

Semena paprika

Čas vrtičkanja je v spomladansko-poletnih mesecih na vrhuncu, ljubitelji lastne zelenjave pa svoje vrtove pridno obdelujejo v upanju, da bodo vrtovi kar se da dobro obrodili. Ključna pri tem so kakovostna semena. Paprika je priljubljena zelenjava, ki predstavlja nepogrešljiv element poletnih kuharskih specialitet. Pri izbiri bodite pozorni, da izberete kakovostna semena paprike za lepe sadike, ki ji skrbno negujte vse od sajenja semen dalje in s tem boste poskrbeli za najboljši možen pridelek.

Semena – paprika je le ena od mnogih zelenjavnih vrst, ki ima semena

Semena predstavljajo del razmnoževanja rastlin, tudi različnih vrst zelenjav. Zelenjava je skupno ime s katerim poimenujemo dele rastlin, ki jih uporabljamo za prehrano. Poleg semen, se lahko (odvisno od vrste) uporabljajo različni deli – od cvetov, plodov, listov, stebel do korenin (različnih oblik).

Izraz zelenjava izhaja iz stare francoščine, izraz pa se je prvič pojavil že v 15. stoletju, v današnjem pomenu pa ga uporabljamo od 18. stoletja dalje.

Med najpogostejšo zelenjavo sodijo: zelje, repa, redkvice, korenje, peteršilj, čebula, solata, fižol, soja, grah, krompir, kumare, buče, paradižnik (nekateri paradižnik prištevajo med vrste sadja!), česen, por, paprika, špinača…

Semena paprika
Kakovostna semena paprike zagotavljajo zdrave in močne sadike paprike nove generacije.

Zakaj izbrati papriko?

Med paprike sodijo številne vrste, ki se med seboj razlikujejo po barvi, velikosti in tudi pikantnih lastnostih, zato so paprike priljubljena zelenjava širom sveta. Pekoče vrste v Afriki uporabljajo v tradicionalni medicini, pri nas pa paprika priljubljeno izbiro predstavlja zaradi svojih hranilnih vrednosti. V papriki najdemo večje količine vitamina C, vitamina A, karotenov, kalija, folne kisline, holina, v manjših količinah pa tudi številne druge minerale kot so vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin in drugi.

Izbira semen

Kaj pa vpliva na izbiro in rast semena? Paprika je na voljo v različnih barvah in velikosti – nekateri imajo raje navadno rumeno, ostali so pristaši zelene ali rdeče paprike. Spet drugim so ključne pikantne lastnosti paprike. Vse te lastnosti naj bodo osnovno vodilo izbire semena. Paprika bo dobro rastla, če boste semena posadili v kakovostno mešanico zemlje, pri tem pa zagotovite zadostne količine vode, svetlobe in toplote (najbolje v rastlinjakih). Kakovostna semena paprike bodo ob teh pogojih zrasla v močne in zdrave sadike, ki jih lahko nato presadite na prosto in redno zalivate, da poskrbite za bogat pridelek.