Domena in gostovanje sta različni storitvi!

Vam pojmi, kot so domena, spletno gostovanje in SSL certifikat niso najbolj poznani? Naj vam namignemo, da so vsi tesno povezani s spletno stranjo. Če te še nimate, je torej povsem normalno, da vam prej našteti izrazi ne pomenijo kaj dosti. Glede na to, da berete ta prispevek, pa bi o njih najbrž radi izvedeli več. Danes bomo pozornost posvetili domeni in spletnemu gostovanju, saj smo ugotovili, da marsikdo ne pozna razlik med storitvama. Veliko jih je celo mnenja, da gre za isto storitev, kar pa še zdaleč ne drži.

Za razumevanje, kaj je domena in kaj spletno gostovanje, je najbolje podati primer s prispodobo. Zamislite si hišo. Domena bi v tem primeru predstavljala naslov, gostovanje pa samo hišo. Pohištvo, ki se nahaja znotraj hiše, lahko primerjamo s podatki, torej s sestavnimi deli spletne strani. Naj zapišemo še nekoliko drugače.

Spletno gostovanje predstavlja prostor, kamor lahko shranjujemo datoteke, podatkovne baze, e-sporočila in podobno. Paketi gostovanja pa ne določajo le količine prostora, temveč tudi število domen (spletnih naslovov), e-poštnih predalov, podatkovnih baz, količino prenosa podatkov, PHP verzijo, možnost uporabe različnih orodij in podobno. Na drugi strani pa imamo domene, ki so sestavljene iz dveh delov – imena in domenske končnice. Gre torej le za spletni naslov, na primer mojastran.eu, ki ima v podanem primeru evropsko končnico EU. Če bi o domenah radi izvedeli več, obiščite blog o registraciji domen, kjer je storitev podrobno razložena, prav tako pa so predstavljene številne zanimivosti.

domena in gostovanje

Kot vidite, sta domena in spletno gostovanje zares tesno povezani storitvi, a v svojem bistvu povsem različni. Dejstvo je, da ena drugo dopolnjujeta, saj v večini primerov ne morete imeti spletne strani zgolj z zakupom spletnega gostovanja ali zgolj z registracijo domene. Zakaj v večini primerov? Zato, ker bi denimo spletno stran lahko postavili tudi na poddomeno spletnega mesta, ki omogoča brezplačno gostovanje (primer: Weebly). V tem primeru torej ne bi potrebovali ne gostovanja ne domene. Se vam ideja zdi naravnost odlična, saj s spletno stranjo ne želite imeti dodatnih stroškov? Čim prej si jo izbijte iz glave in si raje priskrbite lastno domeno ter kakovostno spletno gostovanje, saj boste le na ta način lahko postavili profesionalno in zaupanja vredno spletno stran. Prav tako ne boste deležni raznih omejitev, ki so pogost sestavni del brezplačnih priložnosti.

Na začetku prispevka smo omenili SSL certifikat, zato je prav, da vam na kratko razložimo, o čem pravzaprav gre. SSL certifikat je majhna datoteka, ki se jo namesti na strežnik, njen namen pa je vzpostavitev zavarovane povezave med strežnikom oziroma spletno stranjo ter njenimi obiskovalci. Varnostni certifikat poskrbi za šifriranje vseh podatkov, te pa lahko prebere le oseba, kateri so podatki namenjeni. Ker namestitev SSL certifikata na spletno stran močno spodbuja tudi Google, smo v zadnjem letu priča velikemu porastu certifikatov.