Boranja je tradicionalna jed ki, jo uvrščamo v enolončnice. Boranja pogosto vidimo na mizah v poletnem času, ko je na vrtu veliko stročjega fižola. Jed lahko pripravimo na različne načine z različnimi vrstami zelenjave in mesa. največkrat se uporabljajo osnovne vrste zelenjave, ki jo ima skoraj vsak na podeželju na svojem vrtičku ali kupljeno v hladilniku. Največkrat se uporablja svinjsko meso narezano na drobne koščke. Prava boranja vsebuje Osnovne sestavine kot so strožji fižol, izbira mesa po želji, česen, paradižnik in včasih tudi krompir.
Jed je dobila ime po vrsti stročjega fižola, ki si na Srbskem poslužuje ime Boranja. Ta tradicionalna jed izvira iz balkanske kulture vendar najdemo njene različice tako v domači kuhi, kot v meditiranu in alpskih kuhinjah. Boranja seveda ni nova jed, saj je znana kot tradicionalna jed že mnogo let in je zelo priljubljena jed. Čas, ki ga porabimo za to tradicionalno jed je približno ena ura vključno z pripravo. Sama kuha pa poteka približno 45 minut. Nikoli ne uporabljamo nekuhanega stročjega fižola saj ta vsebuje strupeno beljakovino. Ta povzroča reakcijo eritrocitov kateri se pričnejo lepiti. K enolončnici lahko dodamo tudi poljubno vrsto zelenjave in začimbe. Naziv enolončnica ima zato ker, se vse pripravlja v enem samem loncu. Če ste v časovni stiski je lahko boranja pripravljena tudi en dan prej in jo nato pogrejete naslednji dan za hiter in topel obrok. Boranja je nasiten in kompakten obrok vendar zraven vedno pride prav kakšen kos kruha ali krompir. Za mehko in sočno meso izberemo svinjsko meso in sicer je priporočljivo vzeti spodnji del stegna ali pleče. Boranjo lahko tudi zamrznemo in jo spravimo za ozimnico. Zamrznjeno boranjo lahko shranjujemo 3 mesece in jo ob pravi priložnosti lepo segrejemo dokler ne zavre in jo postrežemo. Za boranjo je odlično uporabiti mladi fižol, ki ga lahko tudi vakumiramo in shranjujemo za naslednjo jed.