Meni Zapri

Avtoplin kot gorivo prihodnosti

Ali se vam zdijo cene goriva prevelike? In si ne želite plačevati toliko za bencin, odločite se za vgradnjo pogona na plin v vaše vozilo. Dandanes po svetu izdelujejo številne avtomobile na plinski pogon. Za to odločitev je prišlo zato, ker so goriva zelo draga in ker je nevarnejši za okolje. Avtoplin  nima visoke koncentracij žvepla in rakotvornih snovi. Več osnovnih podatkov o avtoplinu lahko najdete na strani avtoplin.net, kjer lahko izveste tudi o delovanju vulkanizerstva Boštjan Vovk s.p.
V španskem mestu so prvi bili, ki so uporabljani avto na plin na javnem prevozu. Z dobrih rezultati tega projekta so bili zelo presenečeni in so se odločili, da bi projekt razširili. Italija je sedaj na najvišje mestu uporabe avtoplina, na Dunaju pa uporabljajo plin kot gorivo v večini javnih prevozov.

Avto plinVgradnja pogona na plin je možna skoraj pri vseh bencinskih vozilih, zaradi pomoči novejše tehnologije. Možno je tudi k dizelskimi gorivi, a je vprašanj, če je to ekonomično. Način vgradnje avtoplina je odvisna od same sestave avtomobil. Pri vgradnji rezervoarja, je treba najprej ugotoviti veličino rezervoarja za v prtljažnik vozila in zasede nekaj prostora, odvisno od same velikosti  prtljažnika. Za polnjenje rezervoarja so zgradili tudi polnilnice, samo polnjenje v Sloveniji stane približno 0,80 € na liter.
Med vožnjo zaradi avtoplina vozilo izgubi nekaj hitrosti, a delovanje samega vozila je tišje. Na rezervoarju je nameščen ventil, ki se odpre v primeru močnega pritiska. Priporočljivo je, da napolnite samo 80% rezervoarja.

Cev za dovajanje plina je čvrsto pritrjena na vaše vozilo, zato se med vožnjo na slabih cestah cev ne poškoduje. Pregled sistema je potreben vsaj enkrat leto in je tudi kdaj potrebno zamenjati kakšen del plinskega sistema. Med zimskim časom je vžig samega vozila enostaven, saj vžig nastane s pomočjo bencina in ne plina. Pri določeni temperaturi preklopi iz bencina na avtoplin. Zaradi plinskega sistema je motorno olje dolgotrajnejše in že sama življenjska doba motorja je daljša.