Afte v ustih

Ste že imeli kdaj v ustih težave, ki so bile zelo boleče? Ne mislim na bolečine zob, ki so najpogostejše naše bolečine ali pa vnetje dlesni. Nekaj si lahko tudi tukaj preberete https://www.smrekovit.si/bolece-grlo. Včasih se nam pojavijo po ustni votlini nekakšni mozolji, ki zelo bolijo. To so ustne razjede ali afte v ustih. Sigurno ste se že z njimi borili, če ne pa ste vsaj slišali za afte.

afte v ustih

Afte v ustih ali razjede so neprijetna bolečina v naših usti. 66%  ljudi prizadene ta težave. najpogosteje se nam zgodijo te razjede, ko nam pade imunski sistem, ni pa popolnoma raziskano. Naj bi bilo nekako povezano z imunskim sistemom saj so infiltrirane z limfociti. Ko se nam pojavijo afte v ustih ne rabimo obiskati zdravnika, saj nam bodo nekje v 10 dneh same izginile. Takrat se izogibajte slani ter pekoči hrani, ker jo boste težko uživali. Lahko poskusite kupit v lekarni smrekovit mazilo, ljudje ga kar hvalijo. Ne bo vam takoj izginilo, bo pa malo omililo vaše težave.

Za afte v ustih lahko pride tudi, ko vas boli grlo. Afte beseda prihaja iz grške besede, zato je prevod ustna razjeda.  Včasih nastanejo afte tudi v grlu ali žrelu, takrat še posebej imamo bolečine in mislimo da imamo angino. Kdo bo dobil afte nikoli ne vemo. Tu ni nobene starostne omejitve, lahko otroci in tudi starejši ljudje. Je pa huje, ko dobijo afte v ustih naši otroci. Saj jim ne moremo nikakor pomagat, edino bolj tekočo hrano jim dajat. Ne rabite se bat, da se bi od koga okužili. Afte niso nalezljive razjede, lahko se s partnerjem brez problema poljubljata. Najhujše bolečine čutimo, ko pridemo v stik s hrano.

Da ne bi nikoli dobili aft ne moremo nič narediti. Poskušajte jesti vse bolj zdravo hrano, več zelenjave in sadja. Samo ni garantirano, da ne boste dobili teh nadležnih razjed.