3D- tisk

3D- tisk je novost pri nas kot tudi na svetovnem trgu. Kaj sploh je 3D tiskanje? To je proces, ko tiskalnik izdela prostorske, trirazsežne objekte oz. predmete, na podlagi digitalnih načrtov. Tak tiskalnik je danes dostopen prav vsem, saj so cene nekoliko padle in tiskalniki so postali dostopni vsem, ki jih hočejo uporabljati doma.

Strokovno se temu postopku reče stereolitografija. Ta je obstajala že v 20. stoletju. Torej 3D- tisk ni neka nova ideja oz. pogruntavščina.

3D- tisk

Sedaj se večinoma 3D- tisk uporablja za tiskanje manjših, miniaturnih izdelkov kot so nakit, obutev, arhitektura, na področju medicine, gradbeništva… Za tisk se uporablja več različnih materialov kot so papir, guma, plastika, kovina in drugi. 3D tiskanje je zelo uporabno in v veliko pomoč saj lahko izdeluje tudi različne proteze na noge, roke ter s svojo natančnostjo in hitrostjo veliko pripomore za boljše življenje človeka. Če želimo ineti tak tiskalnik, moramo izbrati tako velikost in zmogljivost, za predmete ki jih bomo tiskali. Kako 3D tiskalniki sploh deluejo? Najprej si moramo izdelek, ki ga bomo tiskali zamisliti in to idejo prenestni v digitalno obliko oz. na računalnik. Za to potrebujemo tudi poseben program. Tiskalnik predmete natisne tako, da ostruži velik del materiala in tako nastane manjši izdelek. Ta metoda je zdaj najbolj priljubljena. Druga metoda je tudi ta, da se predmet sestavi z dodajanjem plasti materiala. Tudi živalim lahko tak tisk omogoča boljše življenje. Obstajajo primeri, ko so s 3D- tiskom natisnili protezo za psa. S to protezo je potem pes lažje teke in se igral.

Če imamo doma tak tiskalnik, se večinoma plasti materiala nanašajo v obliki topljenega polimera, preko odprtine oz. šobe. Topljeni polimer je plastika, ki se lahko topi in hladi. Tako se naredi 3D predmet. Ena plast nanosa je običajno debela okoli 0.1 mm. Kvalitetea tiska je odvisna od tega, kako natančne ter kakovostne so transportne in pogonske komponente. Veliko vlogo pri tisku igrajo tudi motorji 3D tiskalnika.